e

Akustikfilt som proffsen älskar

En av uppstickarna på den svenska akustikmarknaden är Quiet Solutions Sweden AB från Ekerö. Företaget har de senaste åren skapat goda ljudmiljöer hos kunder som Skanska nya huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm, professionella musikstudios och Uppsala Universitetshus välvda aulavägg, ett projekt som nyligen färdigställts.

– Ledande akustiker föreskriver våra produkter och material pga deras goda akustiska egenskaper, säger Adam Gistedt, utvecklingschef på Quiet Solutions Sweden AB. Vårt samarbete med Nordifas experter är en starkt bidragande faktor till vår framgång; det finns en tydlig nyfikenhet och vilja att finna lösningar på problem som resulterar i väl fungerande material och produkter. Quiet Solutions ljudfilt, som tillverkas av Nordifa, är vårt flaggskepp bland absorbenter. Den är uppbyggd i tre skikt och tack vare filtens unika förmåga att absorbera och effektivt reducera efterklangstider i rum har den blivit en favoritprodukt för många akustikkonsulter.

– Skillnaden före och efter behöver man inga mätinstrument för att upptäcka, säger Adam Gistedt. Ett enkelt klapptest visar hur efterklangstiden förkortats så att endast det rena ursprungsljudet återstår.

I många fall är det tillräckligt att applicera Alipol på en begränsad yta för att få en acceptabel ljudmiljö t ex i kontor, restauranger, skolor och liknande. När det gäller lokaler som konserthus, teatrar mm så ska man ta hjälp av akustiker och ljudexperter för att säkra resultatet.  

To Top